Bugünkü Piyasalar

Piyasa Değeri - Defter Değeri Oranı (PD/DD)

Yatırımcıların bir hisse senedinin fiyatını defter değerine göre değerlendirmesine yardımcı olan, borsada yaygın olarak kullanılan bir değerleme oranıdır. Genellik ile PD/DD oranı yüksek olan şirketler pahalı, düşük olan şirketler ucuz diye düşünülür. Ancak bu durum her zaman için doğru olmaz. Piyasa değeri defter değeri oranı hesaplanırken şirketin sahip olduğu piyasa değeri ve ana ortaklığa ait olan özkaynaklar kullanılmaktadır. PD/DD rasyosu için ilk nokta 1 olarak kabul edilir. Yani şirket tam olarak özsermayesi ile eşit fiyatlanıyor anlamına gelir.

piyasa değeri defter değeri, piyasa değeri, defter değeri, pddd,

Piyasa Değeri Nedir?

Piyasa değeri (PD) şirketin borsadaki toplam değerine karşılık gelir. Piyasa değeri şu formül ile hesaplanır:

Piyasa Değeri=Hisse Senedi Fiyatı x Ödenmiş Sermaye

Örneğin X şirketinin hisse fiyatı 40 TL ve ödenmiş sermayesi 1 milyar TL olsun. Bu durumda piyasa değeri 40 milyar TL olacaktır (40x1.000.000.000)

Hisse senedi fiyatı borsada sabit bir şekilde kalmayıp neredeyse her saniye değiştiği için, eş zamanlı olarak şirketin piyasa değeri de değişim gösterecektir. Bir şirketin sahip olduğu piyasa değeri ile toplam değeri eşit olmayabilir. Örneğin şirket hisselerinin tamamını değil yüzde 40'lik kısmını halka arz ettiyse, piyasa değeri halka arz edilen, yani borsada işlem gören miktar üzerinden hesaplanacaktır. Geri kalan yüzde 60'lik kısmın piyasa değeri hesaba katılmayacaktır.

Defter Değeri Nedir?

Defter değeri (DD) bir şirketin muhasebe değerini, bir başka deyiş ile defter değeri, şirketin özsermayesini işaret eder.

Özsermaye (DD) = Toplam Varlıklar - Toplam Yükümlülükler (Toplam Borçlar)

Özkaynakları negatif olan, yani toplam yükümlülükleri toplam varlıklarından daha fazla olan şirketler için PD/DD oranı hesaplanamaz.

PD/DD Örnek Hesap

Yukarıda bahsedilen X şirketin piyasa değeri 40 milyar TL idi. Son bilançosunda gelen toplam varlık 10 milyar TL, toplam yükümlülükler de 7 milyar TL olsun. Bu durumda şirketin defter değeri 3 milyar TL (10 milyar - 7 milyar) olacaktır. Sonuç olarak PD/DD oranı;

40 milyar TL / 3 milyar TL = 13,33 olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar