Bugünkü Piyasalar

Eurobond Nedir?

Eurobondlar, ihraççının anavatanı dışında ihraççının kendi para biriminden farklı bir para biriminde ihraç edilen ve ticareti yapılan borçlanma senetleridir. Euro cinsinden ihraç edildikleri için değil, bu tahvillerin piyasası Avrupa'da geliştiği için "Eurobond" olarak adlandırılıyorlar. Eurobond'lar bir şirket, bir hükümet veya uluslarüstü bir kuruluş tarafından ihraç edilebilir ve birkaç yıl ile birkaç on yıl arasında değişen vadelere sahip olabilir.

eurobond, eurobond türleri, tahvil alım satımı

Eurobond Türleri

En yaygın Eurobond türleri şunları içerir:

Düz Tahviller: Tahvil sahiplerine vade sonuna kadar düzenli aralıklarla faiz ödeyen, sabit kuponlu, standart sabit faizli tahvillerdir.

Değişken oranlı tahviller: Bu tahviller, LIBOR veya EURIBOR gibi bir gösterge faiz oranına göre ayarlanan değişken bir faiz oranına sahiptir.

Kuponsuz tahviller: Bu tahviller dönemsel faiz ödemez, nominal değerinden iskontolu olarak ihraç edilir ve vade sonunda nominal değerinin tamamını öder.

Dönüştürülebilir tahviller: Bu tahviller, sermaye kazancı potansiyeli sağlayarak, belirli bir fiyattan ihraççının hisse senedine dönüştürülebilir.

Değiştirilebilir tahviller: Bu tahviller, çeşitlendirme ve sermaye takdiri potansiyeli sağlayarak başka bir şirketin hisse senetleri ile takas edilebilir.

Eurobond İhracı ve Ticareti

Eurobond'lar genellikle, tahvilleri ihraççıdan satın alan ve daha sonra yatırımcılara satan, sigortacı olarak hareket eden yatırım bankaları tarafından ihraç edilir. Tahviller genellikle ABD doları, euro veya İngiliz sterlini cinsindendir, ancak yen veya İsviçre frangı gibi diğer para birimleri cinsinden de olabilir. Eurobond'lar, Lüksemburg Borsası, İrlanda Borsası ve Londra Borsası dahil olmak üzere çeşitli borsalarda işlem görmektedir. Eurobond yatırımcıları, tahvillerin fiyat dalgalanmalarından kar elde etmek isteyen yatırımcılar tarafından alınıp satılabilecekleri ikincil piyasada tahvil alım satımı yapabilirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar