Bugünkü Piyasalar

Türkiye'de Hisse Senedi Piyasasının Yapısı

Türk borsası, Orta Doğu ve Avrupa'nın en büyük ve en aktif borsalarından biridir. Türkiye'nin tek borsası olan Borsa İstanbul'un (BİST) faaliyetlerini düzenleyen ve denetleyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından denetlenmektedir. Eski adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) olarak bilinen BIST, 1986 yılında kurulmuştur ve Türkiye'de hisse senedi alım satımının ana merkezi olarak hizmet vermektedir.

borsa, BIST, spk, bddk


Borsa İstanbul 

BIST, hisse senedi piyasası, borçlanma senetleri piyasası ve kıymetli madenler ve elmas piyasaları dahil olmak üzere çeşitli piyasalara bölünmüştür. Hisse senedi piyasası, borsada işlem gören şirketlerin işlem gördüğü Ulusal Pazar ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin hisselerini kote edebileceği Gelişen İşletmeler Pazarı olarak da alt bölümlere ayrılmıştır. Borç menkul kıymetleri piyasası, devlet tahvilleri, şirket tahvilleri ve diğer sabit getirili menkul kıymetlerin alım satımı için kullanılır.

Piyasa Katılımcılarının Türleri

Türk borsasında bireysel yatırımcılar, kurumsal yatırımcılar, aracı kurumlar ve piyasa yapıcılar dahil olmak üzere çeşitli piyasa katılımcıları vardır. Bireysel yatırımcılar aracı kurumlar aracılığıyla hisse senedi ticareti yaparken, emeklilik fonları ve yatırım fonları gibi kurumsal yatırımcılar daha büyük ölçekte piyasaya yatırım yaparlar. Aracı kurumlar, yatırımcılar ve borsa arasında aracı olarak hareket eder ve müşterileri adına alım satım yapar. Piyasa yapıcılar ise sürekli olarak menkul kıymet alıp satarak piyasaya likidite sağlarlar.

Düzenleyiciler ve Yönetim Organları

SPK, Türk borsasının birincil düzenleyicisidir ve piyasanın adil ve verimli bir şekilde işlemesini sağlamak için yasa ve düzenlemeleri uygulamaktan sorumludur. Diğer kilit düzenleyici kurumlar, sırasıyla bankacılık ve finans sektörlerini denetleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı (TCMB) içermektedir.

Özetle, Türk borsası, yatırımcılara çok çeşitli yatırım fırsatlarına erişim sağlayan, iyi düzenlenmiş ve sofistike bir pazardır. Türk hisse senetlerine veya diğer menkul kıymetlere yatırım yapmak isteyen herkes için piyasadaki yapıyı ve kilit oyuncuları anlamak çok önemlidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar