Bugünkü Piyasalar

Emtia Nedir?

Basit bir iade ile emtia; farklı üreticilerden tedarik edilebilen, çoğunluk ile tek tip kalitede olan temel materyal ya da mallardır.


emtia nedir, tarım emtia, emtia alım satım

Emtia piyasası, diğer mal ve hizmetlerin üretimi için gerekli olduğu düşünülen hammaddelerin, tarım ürünlerinin ve diğer malların alım satımını ifade eder. Emtia piyasası, fiziksel mal ticareti yaptığı ve arz ve talep gibi altta yatan ekonomik temellerle daha yakından bağlantılı olduğu için borsadan farklıdır.

Ticareti Yapılan Emtia Türleri

Emtialar dört kategoriye ayrılabilir: metaller, enerji, tarım ve hayvancılık. En çok ticareti yapılan tarım emtia piyasalarında buğday, mısır, soya fasulyesi, şeker, kahve, kereste ve büyükbaş gibi ürünler işlem görür. Metal piyasaları altın, gümüş, platin ve bakır gibi ürünleri kapsar. Enerji piyasasında petrol, benzin, doğalgaz ve enerji ile alakalı diğer ürünler yer alır.

Emtia Ticareti Nasıl Çalışır

Emtia ticaretinde, bireyler ve şirketler gelecekte belirli bir tarihte emtia teslimi için sözleşmeler alıp satarlar. Bir emtianın fiyatı arz ve talep dinamikleri tarafından belirlenir ve jeopolitik olaylardaki değişiklikler, ekonomik göstergeler ve hava durumu modelleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak dalgalanabilir.

Ülkemizde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı olarak 133 adet emtia borsası işlemlerini sürdürmektedir. Türkiye'de emtia işlemi yapmak için bağlı emtia borsalarından kayıt oluşturulabilir. Emtia borsalarında emtia alım satım yapmak isteyen kişiler de FOREX şirketleri, VIOP ve borsaların hesaplarını kullanarak işlemlerini gerçekleştirebilir.

Ticaret Borsalarının Rolü

Emtia borsaları, emtia alıcılarının ve satıcılarının standart sözleşmelerle ticaret yapabilecekleri merkezi bir pazar yeri olarak hizmet eder. Bu borsalar, tüm işlemlerin adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlar ve aynı zamanda, tacirlerin piyasa güçleri tarafından belirlenen fiyatlarla sözleşme alıp satmalarına izin vererek risk yönetimi için bir mekanizma sağlar. Ek olarak, emtia borsaları, fiyat keşfi, piyasa verileri ve analizi ve risk yönetimi araçları gibi bir dizi hizmet sunar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar