Bugünkü Piyasalar

Borsa Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Borsa endeksleri, belirli bir piyasayı veya sektörü temsil eden bir grup hisse senedinin fiyatlarının ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanır. Türkiye'de borsa endeks hesabı, Borsa İstanbul borsasında işlem gören hisse senetlerinin fiyatları üzerinden yapılmaktadır.

borsa endeks hesaplama, borsa, borsa endeksi

Endekslerin Nasıl Hesaplandığına İlişkin Örnekler

Borsa İstanbul 100 endeksi (BIST 100), Türkiye'de en yaygın kullanılan borsa endeksidir. Borsa İstanbul'da işlem gören en büyük ve en aktif 100 şirketin performansını temsil eder. BIST 100, endeksteki her hisse senedinin ağırlığının, bir şirketin tedavüldeki tüm hisselerinin toplam değeri olan piyasa değerine göre belirlendiği piyasa değeri ağırlıklı bir yöntem kullanılarak hesaplanmaktadır.

BIST Bankacılık Endeksi (XBANK), Türkiye'de bankacılık sektörünün Borsa İstanbul'daki performansını takip eden bir diğer popüler endekstir. XBANK, endeksteki her hisse senedinin ağırlığının piyasa değeri yerine hisse senedi fiyatına göre belirlendiği fiyat ağırlıklı bir yöntem kullanılarak hesaplanır.

Bir Endeks İçin Doğru Şirketleri Seçmenin Önemi

Bir dizine dahil edilecek doğru şirketleri seçmek, takip etmek üzere tasarlandığı pazarı veya sektörü doğru bir şekilde temsil etmesini sağlamak için çok önemlidir. Türkiye'de Borsa İstanbul, endekslerine dahil edilecek şirketleri piyasa değeri, işlem hacmi ve likidite gibi faktörlere göre seçmek için bir tarama süreci yürütmektedir.

Hisse senedi piyasası endeksleri, belirli bir piyasa veya sektörün performansını ölçmek için bir ölçüt olarak kullanılabilse de, bireysel yatırımcıların hisse senedi piyasasındaki deneyimlerini temsil etmeyebilir. Farklı yatırımcıların farklı yatırım stratejileri olabilir ve endekste yer alanlardan farklı hisse senetleri tutabilirler, bu da endeks getirilerine kıyasla gerçek getirilerinde farklılıklara yol açabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar